OBILJEŽENA 26. OBLJETNICA POGIBIJE PRVIH HRAVATSKIH RATNIH ZRAKOPLOVACA

F. Mažuranić: ". . . Znajte da oni i za vas su pali!"

U subotu, 2. prosinca 2017., komemorativnim skupom u Otoku je obilježena 26. obljetnica pogibije prvih hrvatskih ratnih zrakoplovaca: Mirka Vukušića, Marka Živkovića, Rade Grive i Ante Plazibata te svih branitelja Otoka. Komemoracija je počela svetom misom zadušnicom u župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog.

Koncelebriranu svetu misu slavio je župnik preč. Antun Knežević, a suslavio je vlč. Ivica Tolla, svećenik, Otočanin, na službi u Gospićko - senjskoj biskupiji. U uvodnom dijelu župnik je pozdravio nazočne i, između ostaloga, rekao:

"I ove smo se godine po 26. put okupili na ovu euharistijsku žrtvu Božjega Sina da je prikažemo za sve naše poginule zrakoplovce, padobrance i sve branitelje kao i civilne žrtve Domovinskog rata. I ovaj put smo, kao i onoga kobnoga dana 2. prosinca 1991. tužni i povrijeđeni.  Prvo, što su naši hrabri zrakoplovci kao i svi naši branitelji na nepravedan način izgubili svoje živote braneći svoj dom, a isto tako povrijeđeni smo i tužni zbog nemilih događaja u Haškom sudu gdje je pokojni general Praljak svojim činom uputio jasnu poruku cijelome svijetu da više ne može trpjeti nepravdu učinjenu njemu i cijelom hrvatskom narodu. Mi ćemo uskoro čuti u Evanđelju Isusove riječi: 'Blago progonjenima zbog pravednosti, njihovo je kraljevstvo nebesko. I kad sve zlo slažu protiv vas, radujte se i kličite, velika je plaća vaša na nebesima.' Bolno je i teško podnositi nepravdu, ali kao vjernici i kao kršćani moramo je prihvaćati u duhu i svjetlu naše vjere, onako kako nas je sam Krist Gospodin poučio. Mogu nas ubijati, mogu nas uništavati, mogu lagati protiv nas, ali našu dušu, dušu čovjeka vjernika koji se kroz dugi niz stoljeća uzda u neizmjerno Božje milosrđe  nitko ne može ubiti."

Misi zadušnici nazočili su predstavnici  uprave Grada Otoka i Vukovarsko - srijemske županije predvođeni gradonačelnikom Grada Otoka Josipom Šarićem,  izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović general Josip Štimac, izaslanik Sabora RH dr. Mladen Karlić, izaslanik premijera Andreja Plenkovića župan Vukovarsko - srijemske županije Božo Galić, te predstavnici brojnih braniteljskih udruga i mještani Otoka.

Misno slavlje pratio je župni Mješoviti zbor "Bl. Alojzije Stepinac"

Nakon svete mise komemorativni skup je nastavljen ispred središnjeg spomenika palim zrakoplovcima i braniteljima Otoka polaganjem vijenaca i prigodnim govorima pojedinih predstavnika vojnih i civilnih vlasti. Zajedničku molitvu kod spomenika vodio je župnik preč. Antun Knežević.

Kratki umjetnički program izveli su članovi Udruge dramskih amatera "Josip Kosor" Ivana Blašković, Larisa Katrin Peranović i Ivan Vrbat  te Zbor mladih "Gracija" iz Otoka.

M.B.Poratak na naslovnu stranicu...