MISIJSKA NEDJELJA U ŽUPI OTOK

"Gori i izgori za Boga i duše!" o. Ante Gabrić

Predzadnja nedjelja u mjesecu listopadu u  našoj Crkvi  u svim biskupijama i župama slavi se kao misijska nedjelja pa je 22. listopada tako  bilo i u  Župi sv. Antuna Padovanskog u Otoku.

Misna slavlja vodio je župnik preč. Antun Knežević. Osobito svečano je bilo na jutarnjoj sv. misi na kojoj su učenici pokazali što su pripravili sa svojom vjeroučiteljicom  s. Emanuelom Kvesić.

Na jutarnjoj misi vjernici su imali priliku, umjesto župnikove propovijedi, slušati snimku propovijedi o. Ante Gabrića u Solinu 1976. godine. Bio je to isječak iz dokumentarnog filma o o. Anti Gabriću. Uvodni tekst u dokumentarni film  pročitale su dvije učenice sedmog razreda osnovne škole.

Između ostaloga o. Ante je, govoreći o svojem misijskom djelovanju rekao: "Već 38 godina sam u Indiji i sretan sam.  Ni jedan jedini dan tamo nisam bio nesretan - svi smo sretni. Dok s Isusom živimo, moramo biti sretni. Moja župa se zove Maria Polli ( Marijino Selo) u dolini Gangesa. Pješačimo od sela do sela, bosi, često gladni, a nikad do kraja siti, ali snagu daje vjera. Obilazimo teške bolesnike - često gubavce. Ako sam ikad vidio nebo, vidio sam ga u licu gubavice Meline koju sam ja krstio i koja je svim srcem primila Isusa. Njezina sreća je u Isusu.

Mnogi od njih o Isusu nisu ništa znali, a kad su primili krštenje iz njih je sjala sreća. Isusa treba primiti svim svojim srcem. To možemo naučiti od Gospe, Isusove Majke - ona ga je primila svim svojim srcem. Ako nisi primio Isusa, kako ćeš ga dati drugome. A mi ga primamo i mi ga dajemo. Dajemo ga i slavimo u onoj šaci riže koju dijelimo međusobno. Sjećam se: jedan Uskrs smo slavili dijeleći jedno jaje načetvero. A bili smo sretni - slavili smo Isusa. I ne znate, braćo i sestre, koliko su ti ljudi skromni i prihvaćaju Boga. Bez straha nose svoj križ. Križ je put svih nas kršćana.

Ja ću prenijeti svojima u Indiji vaše molitve, pozdrave i vaše milosrđe!

Na velikoj i večernjoj sv. misi župnik je u homiliji govorio o značenju misija i misionara, tko može biti misionar i što je njegov zadatak. " Biti misionar znači moliti i rasti u vjeri," kaže župnik preč. Antun Knežević, "jer ne može se rasti u vjeri, a ne biti misionar. Biti misionar znači moliti i prikazivati Bogu zagovorničke molitve za spasenje svih ljudi. Biti misionar znači imati srce i oko Isusova učenika koji dopušta da ga Duh Sveti stalno prosvjetljuje, vodi i jača tako da svako ljudsko biće i svaki događaj u ljudskom životu i povijesti ljudskog roda gleda očima Božjim", zaključio je župnik.

Misna slavlja animirali su župni zborovi: Dječji zbor "Ljiljani sv. Antuna", Mješoviti zbor "Bl. Alojzije Stepinac", i Zbor mladih "Gracija".

Misijska nedjelja je nedjelja molitve i promicanja misija a slavi se na razini katoličke Crkve svake godine u predzadnju nedjelju mjeseca listopada. U katolički kalendar uveo ju je papa Pio XI. 1926. godine. Darovi prikupljeni na tom slavlju namijenjeni su radu u misijama širom svijeta.

M.B.Poratak na naslovnu stranicu...