SLAVLJE MISE ZAHVALNICE U OTOČKOJ ŽUPI

Tebe Boga hvalimo!

U nedjelju, 8. listopada 2017. u župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog u Otoku slavila se sveta misa zahvalnica. Mnoštvo župljana, odjevenih u svečano narodno ruho, u procesiji je ušlo u crkvu noseći u rukama darove koje će prinijeti na oltar kao znak hvale dragom Bogu za svu njegovu ljubav.

Svečano euharistijsko slavlje vodio je župnik preč. Antun Knežević. U homiliji je, vezano uz nedjeljno Evanđelje, govorio o značenju Božjeg vinograda, o prispodobi o "vinogradarima  ubojicama". Ali župnik napominje da bi ovoj prispodobi mogao dati i podnaslov: " Beskrajno strpljivi Bog".

"Odlomak iz Evanđelja o " vinogradarima ubojicama" spominju pripadnici pojedinih novonastalih sekti koji bi pod svaku cijenu željeli dokazati veliku Božju kaznu nad grešnicima.  To nije Isusov način. On nikada nije prijetio nikome, a kamoli cijelom čovječanstvu jer Bog nas nikada neće prepustiti samima sebi. Već u Starom zavjetu Bog se zakleo samim sobom da nikada neće uništiti čovjeka.

Gospodar vinograda o kojemu je danas riječ je sam Bog, Otac Isusa Krista koji se ne žuri kazniti opake vinogradare. Ne prijeti im paklom, strašnim bolestima, prokletstvom, katastrofama, . . . Bog stalno daje nove i nove  mogućnosti, šalje prvu skupinu svojih slugu, pa drugu i, konačno, svojega Sina. Gospodar vinograda još uvijek vjeruje u obraćenje vinogradara. Nikada pred nama ne zatvara vrata obraćenja, ne raskida sklopljeni savez s nama.

Slušajući ovu prispodobu nameće se pitanje zašto Bog ne kažnjava zlikovce. A odgovor daje sama prispodoba. Bog neće uništiti zle jer vjeruje u čovjeka čak i onda kad čovjek ne vjeruje u njega. Bog vjeruje da se smisao života može naći samo tako ako njega tražimo i njemu povjerimo svoj život. Moramo znati da Božje zapovijedi nisu odraz njegove samovolje, već su jamstvo našega ljudskog dostojanstva. Ljubav našega Boga stalno nas iznenađuje.  On je spreman sagraditi sve brane koje smo mi zbog svoje zloće i manjkavosti probili. Takav je naš Bog!  Zato bismo ovoj prispodobi mogli dati i  podnaslov:" Bog uvijek novih  mogućnosti", naglasio je župnik.

Nakon molitve vjernika uslijedio je prinos darova: križ, Biblija, svijeća, kruh, vino i voda, pšenica i kukuruz, zemlja, voće i povrće, cvijeće.

Misno slavlje pratio je Mješoviti zbor "Bl. Alojzije Stepinac" i tamburaški sastav "Zlatno klasje".

Na kraju su vjernici  zahvalili Bogu i zajedno sa zborom otpjevali himan "Tebe Boga hvalimo", a kako je bio i državni praznik, odali su poštovanje i domovini pjevajući "Lijepu našu".

M.B.Poratak na naslovnu stranicu...